18-Daagse cruisetour naar Patagonië en Antarctica

Reisperiode: 13 maart t/m 30 maart 2018

Ontdek de adembenemende natuur tijdens deze 18-daagse cruisetour naar Patagonië en Antarctica.

Na een verblijf van 3 dagen in Buenos Aires, het Parijs van Latijns Amerika, gaat u naar El Calafate met een spectaculaire verzameling van gletsjers in de overweldigende omgeving van Patagonië. Daarna vliegt u naar de meest zuidelijke stad ter wereld: Ushuaia met een bezoek aan het Nationale park Tierra del Fuego. En als absoluut hoogtepunt van deze reis vaart u per expeditie cruiseschip richting Antarctica voor een 10-daagse cruise inclusief landings op Antarctica. Pinguïns, walvissen, zeeleeuwen en talloze vogelsoorten zijn in het wild te bewonderen.

Onze collega Clara Gruben heeft eerder deze expeditiecruise gemaakt en adviseert u graag.

Lees hier de ervaringen van onze gasten die dezelfde reis hebben gemaakt!

Meld u hier aan voor de informatiedag.

Reisperiode: 13 Maart - 30 Maart 2018.

Reisschema

Reisschema van dag tot dag

Antarctica Expeditiecruise
Buenos Aires
Tangoshow
Congres Buenos Aires
mv Plancius in Ushuaia
 
Lemaire kanaal
Kinband pinguïns
Albatros
Baby zeehondjes
Pinguïn kolonie

Hieronder vindt u het programma  van de 18-daagse  cruisetour naar Patagonië en het Antarctisch schiereiland. Het programma van de cruise geldt enkel als leidraad. Programma's kunnen variëren, afhankelijk van lokale ijs-  en weersomstandigheden, de beschikbaarheid van de landing sites en kansen wilde dieren te zien. De definitieve route wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is elementair voor een bijzondere cruise als deze.

13 Maart 2018: Vliegreis Amsterdam - Buenos Aires

Vandaag vertrekt u met de KLM ’s avonds vanaf Schiphol om richting Zuid Amerika te vliegen.


14 Maart 2018: Buenos Aires

Na aankomst in Buenos Aires heeft u een georganiseerde stadstour met de belangrijkste highlights van deze fantastische stad. U bezoekt onder meer de Plaza de Mayo (wat Mei-Plein betekent). Het plein stamt uit 1580 en was vaak het middelpunt in de geschiedenis. Hier sprak onder meer Eva Perón, bij ons bekend als 'Evita', maar ook talloze presidenten die vanaf het balkon van het Roze Huis hun toespraak hielden. Het is ook het plein waar De Dwaze Moeders nog steeds protesteren tegen de talloze verdwijningen van mensen in de afgelopen decennia. Vervolgens bezoeken we de begraafplaats van Recoleta. Dit is een van de meest bekende kerkhoven ter wereld. De reden is simpel, hier ligt (onder meer) Eva 'Evita' Péron, de invloedrijke echtgenote van de voormalige Argentijnse president Juan Perón. Na de lunch (inbegrepen) gaat we naar de bekendste tangowijken van Buenos Aires zijn La Boca en San Telmo waar de tango met regelmaat op straat gedanst wordt.
Hierna wordt u naar uw hotel gebracht. De avond is verder ter vrije besteding.

15 Maart 2018: Colonia del Sacramento - Uruguay

Na het ontbijt vertrekt u vandaag voor een bliksembezoek van één dag naar Colonia del Sacramento in Uruguay. Colonia del Sacramento is een eeuwenoud klein stadje wat vroeger vooral werd gebruikt als tussenstop om allerlei waardevolle producten van Europa naar Argentinië te smokkelen. En het oude centrum is sinds die tijd onveranderd gebleven. Het oude centrum is schilderachtig mooi en leuk om te bezoeken. U geniet van de lunch in een lokaal restaurant (inbegrepen).
In de avond wordt u opgehaald bij uw hotel voor een Tangoshow met diner. Een spectaculaire show onder leiding van een orkest van maestro's en zangers met professionele dansers laat u de geschiedenis van de tango zien, terwijl u heerlijk zit te eten.

16 Maart 2018: Buenos Aires – El Calafate

Vandaag vlieg t u naar El Calefate, de uitvalsbasis voor excursies naar de indrukwekkende gletsjers in het Perito Moreno Glacier National Park. Bij aankomst op de luchthaven wordt u naar het hotel gebracht. U heeft de rest van de middag ter vrije besteding en kunt u het plaatsje ontdekken. ’s Avonds wordt u opgehaald voor een typische Estancia dinershow met folkrore. U leert tijdens dit bezoek van alles over de gewoonte, gebruiken en tradities van het leven op een echte Argentijnse schapenboerderij.

17 Maart 2018: Perito Moreno Gletsjer

Vandaag gaat u naar de beroemde Perito Moreno gletsjer, een “ijsrivier” van ruim 1 km breed en 60 meter hoog. De gletsjer zorgt voor spectaculaire momenten als er onder oorverdovend gekraak metershoge stukken ijs afbreken die vervolgens als groen-blauwe ijsbergen door het gletsjermeer drijven. We maken een wandeling over de wandelpaden en loopbruggen met uitkijkplatformen waar u een prachtig uitzicht hebt op deze imposante gletsjer. U luncht in een lokaal restaurant (inbegrepen)

18 Maart 2018: El Calafate – Ushuaia

U vliegt vandaag naar de meest zuidelijke stad op aarde: Ushuaia. U wordt daar uiteraard weer opgehaald en bezoekt u het Nationale park Tierra del Fuego. In dit gigantische natuurreservaat zult u genieten van schitterende meren, rivieren, baaien, groene beboste heuvels, besneeuwde bergtoppen en vooral veel vogels, waaronder de condor Hierna wordt u naar uw hotel gebracht voor één overnachting. De avond heeft u ter vrije besteding.

19 Maart 2018: Ushuaia

Na het ontbijt heeft u de hele ochtend de tijd om het plaatsje zelf te ontdekken. In de loop van de middag zult u gaan inschepen aan boord van het expeditie cruiseschip m/v Plancius. ’s Avonds vertrekt het schip door het Beagle kanaal en zet u koers richting Antarctica.

20 & 21 Maart 2018: op zee

Tijdens deze twee eerste zeedagen passeren we bekende Drake Passage. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan deze overtocht rustig of minder rustig verlopen. Aan boord zult u kennis maken met uw medepassagiers, het expeditieteam en de bemanning.
Tijdens deze dagen kunt u interessante lezingen en diapresentaties bijwonen over de flora en fauna van Antarctica en uiteraard over de gedragsregels voor het bezoek aan dit unieke natuurgebied. Wanneer u de South Shetland Islands nadert zult u de eerste ijsbergen zien.

22 t/m 25 Maart 2018: Antarctica

Onderweg naar het "Hoge Antarctica" passeert u de Melchior eilanden en vaart u tussen Brabant en Anvers Island door het Schollaert kanaal. Op Cuverville island, een klein steil eiland, gelegen tussen de bergen van het Antarctisch Schiereiland en Danco Island, zullen we een kolonie van stormbandpinguïns en verschillende soorten zeehonden kunnen obeserveren. Als u per zodiac op Danco Island aan land gaat zult u de kinband pinguins en eventueel ook verschillende soorten zeehonden kunnen zien.
In Neko Harbour krijgt u de gelegenheid om voet aan land te zetten op Antarctica in een prachtige omgeving van enorme gletsjer en zult u genieten van het landschap tijdens de verschillende tochten die u deze dagen per zodiac maakt.
In Paradise Bay, met zijn talloze ijsbergen en diepe uitgesneden fjorden, krijgt u de gelegenheid om met de zodiac tussen de ijsschotsen in de fjorden te varen. In deze baai heeft u een goede kans om de bultrug en dwergvin walvissen te spotten.
Hierna vaart u door het Neymayer kanaal waar toestemming zal worden gevraagd om het Britse onderzoekstation en postkantoor Port Lockroy op Goudier Island te bezoeken. Dichtbij Port Lockroy zal worden geprobeerd een zodiac landing te maken bij Jougla Point. Hier zult u de ezelspinguïns en de aalschovers kunnen observeren.
U vaart door de spectaculaire Lemaire kanaal richting Pleneau en Petermann Island waar u de Adeliepinguïns zult vinden. Ook in dit gebied is er een goede kans bultrug walvissen en dwergvin walvissen tegen te komen. Een bezoek aan één van de wetenschappelijke stations op Antarctica zal u inzicht geven over het leven van op dit witte continent.
Verder naar het zuiden brengt u ook een bezoek aan het Oekraïense Vernadski onderzoek station. Hierna vaart u richting het noorden door het Neymayer kanaal richting de Melchior eilanden met een prachtig panorama van ijsbergen met op de voorgrond de zeehonden en walvissen.

26 & 27 Maart 2018: op zee

Tijdens de terugreis richting Ushuaia zult u de Drake Passage weer moeten oversteken maar nu met een onuitwisbare indruk van een uniek stukje wereld in uw herinnering.

28 Maart 2018: Ushuaia – Buenos Aires

In de morgen zult u aankomen in Ushuaia en na ontscheping wordt u naar de luchthaven gebracht voor de vliegreis naar Buenos Aires. Hier zult u nog één nacht verblijven in een hotel in de binnenstad van Buenos Aires.

29 Maart 2018: Buenos Aires - Amsterdam

Vandaag heeft u nog een laatste dag ter vrije besteding. Tijd voor de laatste souvenirs en u vliegt ’s avonds terug naar Schiphol.

30 Maart 2018: Aankomst Schiphol

Vandaag zult u weer aankomen in Nederland en zal er van de groep afscheid worden genomen.

Reissom

 

Reisoom per persoon Op indeling

2-Pers. bezetting

1-Pers. bezetting

4-Pers. buitenhut met patrijspoorten
(ca. 15 m2 / dek 2)

€ 8.579

- -
 • 1 patrijspoort
 • 2 stapelbedden
 • Privé douche & toilet
 • Bureau & stoel
 • Haardrooger
 • Flatscreen TV
 • Telefoon en Internetverbinding
 • Voldoende bergruimte
 • Deze is geschikt voor passagiers die geen aparte hut of meer luxueurze hutten vereisen

2-Pers. standaard buitenhut met patrijspoort
(ca. 15 m2 / dek 2 & 3)

€ 9.535 € 9.535  € 13.385
 • 1 patrijspoort
 • 2 aparte benedenbedden
 • Privé douche & toilet
 • Bureau & stoel
 • Haardrooger
 • Flatscreen TV
 • Telefoon en Internetverbinding
 • Voldoende bergruimte

2-Pers. standaard buitenhut met raam
(ca. 15 m2 / dek 4)

 € 9.835  € 9.835  € 13.895
 • 1 raam
 • 2 aparte benedenbedden
 • Privé douche & toilet
 • Bureau & stoel
 • Haardrooger
 • Flatscreen TV
 • Telefoon en Internetverbinding
 • Voldoende bergruimte
     

2-Pers. Superior buitenhut
(ca. 21 m2 / dek 5 en 6)

- € 10.785  € 15.509
 • 2 ramen
 • 1 2-persoons bed
 • 1 bank bed
 • Privé douche & toilet
 • Bureau & stoel
 • Haardrooger
 • Flatscreen TV
 • Koelkast
 • Koffie en thee zetter
 • Telefoon en Internetverbinding
 • Voldoende bergruimte
     

2-Pers. Deluxe buitenhut
(ca 25 m2 / dek 4)

-  Op aanvraag  Op aanvraag
 • 2 ramen
 • 2 aparte benedenbedden
 • Privé douche & toilet
 • Bureau & stoel
 • Haardrooger
 • Flatscreen TV
 • Koelkast
 • Koffie en thee zetter
 • Telefoon en Internetverbinding
 • Voldoende bergruimte
 • Deze hutten liggen op de hoek en zijn iets ruimer dan de normale 2-pers. buitenhutten met raam
     

Inbegrepen: 

 

 • Vliegreis Amsterdam - Buenos Aires v.v. met KLM in de Economy Class
 • 3 Hotelovernachtingen in Buenos Aires inclusief citytour
 • Dagbezoek aan Colonia del Sacramento in Uruguay
 • 4-Daags landarrangement door Patagonië
 • Bezichtiging van de Perito Moreno gletsjer
 • Bezoek aan Tierra del Fuego National Park
 • Alle binnenlandse vluchten
 • 1 Hotelovernachting in Ushuaia op basis van logies/ontbijt
 • 10-Daagse cruise op basis van volpension
 • Gebruik van rubberen laarzen tijdens de expeditiecruise
 • Lezingen aan boord en landexcursies per zodiac
 • Nederlandstalige reisbegeleiding (bij minimum van 10 deelnemers)

Niet inbegrepen:

 

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Drankjes
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Fooien voor de lokale gidsen en bemanning aan boord (richtlijn wordt tijdens de cruise gegeven)

Alle genoemde prijzen zijn per persoon en onder voorbehoud van beschikbaarheid en wijzigingen. Wilt u meer weten ? Bel voor beschikbaarheid en informatie: 0334621200 (gratis)

mv Plancius

m/v Plancius

De m/v Plancius is gebouwd in 1976 als een onderzoeksschip voor de Nederlandse Marine onder de naam “Ms. Tydeman”. Het schip heeft gevaren voor de Nederlandse marine tot juni 2004 en is daarna aangekocht door Ocean Wide Expeditions. In 2009 is het schip compleet gerenoveerd en omgebouwd tot een  passagierschip voor 114 personen volgens de laatste SOLAS regels (Safety Of Life At Sea).  mv Plancius is geclassificeerd door Lloyd’s Register in Londen en vaart onder de Nederlandse vlag.

mv Plancius in Antarctica

mv Plancius biedt plaats aan 114 passagiers, onderverdeeld in 53 hutten met privéfaciliteiten (douche en toilet). Er zijn 4 vierpersoonshutten (ca. 15 m2 met 2 stapelbedden), 39 tweepersoonshutten (ca. 15 m2), 10 superior tweepersoonshutten  (ca. 21 m2).

4-Pers. buitenhut met patrijspoort 2-Pers. buitenhut met raam 2-Pers. Superior hut
Badkamer met douche en toilet in iedere hut Hut voor alleengebruik Badkamer Superior hut

Het restaurant, gelegen op dek 3, gebruikt men ook voor de voor de lezingen en presentaties aan boord. Op dek 5 is een ruime observatielounge met bar en is voorzien van  grote ramen zodat u optimaal van het uitzicht kunt genieten.   De ruime buitendekken zijn ideaal voor het spotten van wildlife en op dek 3 kunt u helemaal  rond om het schip lopen. Het schip is uitgerust met 10 zodiacs met 40 PK buitenboordmotoren. U gaat aan boord van een zodiak via één van de 2 uitgangen gelegen aan de stuurboordzijde.

Observation Lounge Presentatie in observation lounge Buffet

Het schip is comfortabel en mooi ingericht, maar valt niet onder de luxe categorie. Het is bedoeld voor onderzoeksdoeleinden en educatieve reizen naar de poolgebieden, waarbij de passagiers zoveel mogelijk tijd aan land doorbrengen.

Lunch buffet Voor iedereen zijn er laarzen aan boord Bibliotheek

Het schip is uitgerust met een diesel- elektrisch  propeller systeem dat het geluid, trillingen en brandstofverbruik reduceert.  Door 3 dieselmotoren ( 1230 PK per stuk)kan het schip een snelheid van 10 – 12 knopen bereiken. Het schip is ijs versterkt en is ruimtelijk gebouwd voor oceanografische reizen.

Officieren op de brug Gasten aan boord van mv Plancius mv Plancius Vlissingen

 

De bemanning aan boord van de mv Plancius bestaat uit nautische en hotelbemanning , een dokter en expeditiestaff.

Dekkenplattegrond mv Plancius

Dekkenplattegrond mv Plancius

 

  Legenda dekkenplattegrond mv Plancius

 

Voorbereiding

Handleiding ter voorbereiding van uw expeditiecruise

Deze handleiding geeft u een goed beeld  van hoe u zich het beste kunt voorbereiden op deze expeditie cruise. De nadruk ligt tijdens dit soort cruises op de ontmoeting met fauna,  contact met de omgeving, het bezoeken van plekken van historisch en wetenschappelijk belang.  Het reisschema zal per cruise variëren in verband met  de lokale weerscondities en spontane mogelijkheden die zich voordoen. De natuur laat zich niet dirigeren. Geen enkele expeditie cruise is gelijk: er is altijd het element van het onverwachte.

Verplichte reisdocumenten

Een geldig paspoort is verplicht. Zorg er voor dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is na terugreisdatum. Een visum is voor mensen met de Nederlandse nationaliteit niet verplicht. Als u over een andere nationaliteit beschikt, vragen wij u om de voor u geldende voorschriften goed na te kijken.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet verplicht voor deze expeditie cruise.

Gezondheid

Antarctica ligt in een zeer afgelegen gebied van de wereld. U bent verplicht elk belangrijke gezondheidsbeperking, lichamelijke beperking,  handicap, of psychische conditie, die tijdens de expeditie cruise tot noodhulp kan leiden, voor reservering  aan ons kenbaar te maken. Na reservering ontvangt u van ons de ‘Personal Information Form’. U bent verplicht dit formulier volledig in te vullen en aan ons te retourneren. Dit formulier moet minimaal 8 weken voor de reis bij ons ontvangen zijn.

Persoonlijke medicatie

Indien u medicijnen gebruikt: zorg ervoor dat u ruim voldoende medicatie, alsmede uw medisch paspoort, meeneemt. Behalve uw persoonlijke medicatie  is het ook zinvol om pillen mee te nemen tegen zeeziekte. Neem uw medicatie mee in uw handbagage.

Baby zee olifant
IJsschotsen rondom het mv Plancius
King Pinguïns
mv Plancius bij Antarctisch Schiereiland
mv Plancius in Antarctica
Plancius in Antarctica
Zonsondergang in Antarctica

Algemeen kleding advies

De keuze voor kleding in koude weersomstandigheden is zeer persoonlijk. Het hangt af van uw persoonlijke ervaring. De één is beter bestand tegen koude temperaturen dan de ander.
Voor uw eigen comfort en veiligheid, moet u te allen tijde voorkomen nat te worden (zowel  van transpiratie, neerslag, ongeschikte laarzen of zeeslag).  Zorg ervoor dat de buitenste laag van uw kleding wind- en waterbestendig is. Pas op voor te strakke kleding die geen ruimte over laat voor dunne luchtlaagjes; dit is namelijk een uitstekende isolatie en houdt u warm.  Wol, zijde, en andere nieuwe synthetische stoffen als polar fleece, houden de lichaamswarmte beter vast dan katoen.
Het geheim van warm blijven, is het ‘laagjes-principe’.  Het is beter om meerdere dunne lagen kleding aan te trekken dan één heel dik kledingstuk. Dit geeft u tijdens de dag flexibiliteit zodat u een extra laagje kleding aan kunt doen als u het te koud heeft of uit kunt doen als u het te warm heeft. De belangrijkste laag is het buitenste kledingstuk. Deze moet wind- en waterbestendig zijn omdat zelfs bij een zwakke windkracht 2 (ca. 6 km p.u.)  8 keer meer lichaamswarmte wordt weggeblazen dan wanneer het windstil is.  De zgn. ‘gevoelstemperatuur’  van de blootgestelde huid is altijd lager dan de feitelijke luchttemperatuur als gevolg van de bewegende lucht over de huid.
Een veel gehoorde klacht tijdens reizen in koude gebieden is  ‘het is niet koud, maar de wind… !’.  Daar staat een bekend pool-gezegde tegenover: ‘Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding! ’

Tips om comfortabel en warm te blijven in koude weersomstandigheden

 • Voorkom te veel kleding om zo transpiratie te verminderen. 
 • Draag kleding met een waterafstotende functie die u beschermen kan tegen invloed van buiten, maar waarvan de stof nog steeds vrij kan ‘ademen’ zodat lichaamsvocht kan ontsnappen.
 • Lichaamswarmte gaat vooral verloren op plekken van het lichaam waarvan de huid in verhouding tot het hele lichaam, een groot oppervlakte heeft. Denk daarbij aan de handen en voeten.  Zorg ervoor dat uw voeten en handen droog blijven. Voor de handen zijn wanten beter dan handschoenen.
 • Er is nog een pool-gezegde dat luidt: ‘als je koude voeten heb, moet je een muts op doen!’ Als de rest van je lichaam is bedekt,  komt 90% procent van alle lichaamswarmte uit je hoofd. Zorg er dus voor dat u een pet, muts of bivakmuts draagt. Deze kledingstukken kunnen uw oren, voorhoofd, nek en kin beschermen. De nek heeft ook bescherming nodig door middel van een wollen of synthetische sjaal, die u over uw gezicht kan wikkelen tegen de wind.
 • Kleed u zelf in comfortabele, losse lagen. In kou is het veel beter om meerdere laagjes lichte kleding te dragen, dan om één dik kledingstuk. Tussen elke laag kleding zit een dun laagje lucht, dat door uw lichaam verwarmd wordt en dus een uitstekende  isolatie vormt. Voorkom oververhitting.
 • Wol en zijde is beter dan katoen omdat ze warme lucht kunnen vasthouden. Synthetische stoffen die na druk weer terug in vorm komen zijn ook goed. Bij vocht of water isoleert dons van polyester beter dan ganzen- of eendendons. Polar-Fleece is ook een goede en aan te bevelen stof.

Wat in te pakken voor de excursies aan land

Wanneer u een rugzakje inpakt voor een excursie aan land, moet u er voor zorgen dat u niet te veel kleding en materiaal meeneemt.  Kies voor informele, praktische kleding voor de reis die in laagjes gedragen kan worden. Inclusief:
Warme broeken
Als u over een ski-broek beschikt, dan is het goed deze mee te nemen. Neem verder broeken mee die tegen een stootje kunnen en die gedragen kunnen worden tussen uw lange ondergoed en wind- en waterafstotende broek. Spijkerbroeken en ribbroeken zijn prima broeken voor zowel aan boord als voor de excursies aan land.
Waterdichte broeken
Een waterdichte broek is essentieel voor uw comfort. Draag deze over uw normale kleding om u warm en droog te houden. Aanbevelenswaardig zijn producten van Gore-Tex© of vergelijkbare producten die gemaakt zijn van ademend materiaal , waterafstotend zijn en u het beste comfort bieden.

Thermisch ondergoed

Zijde of polypropyleen ondergoed wordt aanbevolen, omdat het u warm houdt en het dun is. De meeste mensen geven de voorkeur aan lichtgewicht materiaal, maar dat hangt van uw persoonlijke voorkeur af.

Truien

Truien of Polar Fleece vesten van normaal gewicht zijn aan te bevelen.

Koltruien

Neem verschillende praktische, dunne koltruien mee voor tijdens de excursies aan land en voor aan boord.

Wanten en handschoenen

Uw handen warm en droog houden is een belangrijke uitdaging tijdens deze expeditie cruise. Dunne polypropyleen handschoenen kunnen gedragen worden onder warme wanten. Dit is handig, want u kunt uw wanten uit doen om uw fotocamera te gebruiken en zo houdt u nog steeds warme handen. Het is slim om een extra paar wanten mee te nemen.

Wollen pet

Een warme pet die de oren beschermt en een sjaal.

Warme sokken

Stevige lange wollen sokken die gedragen kunnen worden over een paar dunne sokken van zijde, polypropyleen, katoen of wol zullen voldoende isolatie geven voor uw voeten. Neem verschillende paren mee,  want uw voeten zullen onvermijdelijk een keer nat worden.

Waterdichte en winddichte jas

Een goed passende jas met een capuchon die gedragen kan worden over uw onderkleding van verschillende laagjes. Het is van groot belang dat de jas waterdicht is. Producten van Gore-Tex© of zeilkleding zijn ideaal maar uiteraard is het ook mogelijk om voordeliger kleding te vinden die ook aan deze voorwaarden voldoet. De waterdichte jas is het allerbelangrijkste onderdeel van uw hele outfit. Er is niets erger dan wind op koude kleren bij 0 graden Celsius.

Rugzak

Een handzame waterdichte nylon rugzak, of vergelijkbare tas met schouderriemen,  om uw foto en/of filmcamera en andere spullen te dragen tijdens uw excursies aan land. Zorg ervoor dat u een tas heeft met schouderriemen, zodat u uw handen vrij heeft. Het is belangrijk dat u uw camera droog houdt.

Zonnebril

Goede kwaliteit zonnebril. De weerspiegeling vanaf het water en ijs kan heel doordringend en sterk zijn, zelfs als het bewolkt is.

Verrekijker

Wij adviseren een goede verrekijker mee te nemen.

Camera en genoeg geheugenkaarten / film

Uit ervaring wordt geadviseerd om een extra camera mee te nemen omdat er altijd wat kapot kan gaan. Neem ook twee keer zoveel geheugenkaarten en/of film mee als dat u gepland heeft.

Oordopjes

Kunnen handig zijn als u de hut deelt met iemand die snurkt.

Slippers of sandalen

Slippers of sandalen kunnen handig zijn om aan boord te dragen.

T-shirts

Zijn aanbevolen. Deze kunt u aan boord dragen omdat de ruimtes aan boord aangenaam warm zijn.

Rubberen laarzen en Expeditie jassen ( heel belangrijk!)

Op de Plancius zijn rubberen laarzen verkrijgbaar en deze kunnen gratis gebruikt worden. Het is belangrijk dat u vooraf de juiste maat doorgeeft. U ontvangt hiervoor na uw reservering een formulier waarop u dit kunt aangeven. Deze laarzen worden gebruikt met alle landexcursies vanaf de zodiacs. Tijdens het uitstappen uit de zodiacs zult u altijd in het water stappen. Het is dus belangrijk om deze watervaste en hoge laarzen aan te hebben zodat uw voeten niet nat worden. Verwacht ook slechte, oneven ondergrond op het ijs en aan land. Daarom zijn schoenen als snow-boots, wandelschoenen of lage rubberen laarzen niet geschikt voor dit soort reizen (uw voeten kunnen dan nat worden!)  De rederij is niet verantwoordelijk voor zelf meegenomen materiaal en ook niet voor het leveren van degdelijk materiaal, wat niet tijdig besteld is. De laarzen moeten weer worden ingeleverd aan het eind van de reis.
Expeditie jassen kunnen ook vooraf besteld worden voor een speciale prijs.  Algemene voorwaarden staan op het bestelformulier, wat u na reservering ontvangt.

Let op: Zonder de beschikbaar gestelde rubberen laarzen is het voor u niet toegestaan om mee te gaan tijdens de landexcursies per zodiac.

Aan boord

Services aan boord van A tot Z

We kijken er naar uit om u te verwelkomen aan boord van de Plancius, die uw thuisbasis zal zijn tijdens deze expeditie cruise.  De volgende richtlijnen zijn bedoeld om optimaal te genieten van uw verblijf aan boord.

Aankondigingen

De aankondigingen aan boord zullen in het Engels worden gedaan om u te attenderen op verschillende evenementen of bezienswaardigheden.

Boeken

In de bibliotheek zijn naslagwerken te verkrijgen (meestal Engels-talig).  Wij vragen u de boeken die gelabeld zijn met bibliotheek stickers, alleen te lezen in de bar of oberservation lounge, en om ze vervolgens weer terug te zetten op de oorspronkelijke plaats. Niet-gelabelde boeken kunnen meegenomen worden naar de hut.

Bar

De bar aan boord  is de plek om uw medereizigers te ontmoeten. Hier kunt u lezen, praten, schrijven, muziek luisteren en natuurlijk ook een drankje halen. In de bar mag niet gerookt worden. Warme dranken ( thee en koffie) zijn altijd gratis verkrijgbaar in de observation lounge.

Brug

U bent bijna altijd welkom op de brug, een uitstekende plek om de operationele handelingen van het schip te bekijken maar ook een goede plek om de natuur te bewonderen. Houdt u er rekening mee, dat de brug een werklocatie is. Om de officieren op de brug het schip goed te laten  navigeren, verzoeken wij u om aan een kant van de brug te blijven en niet te eten of te drinken.  Als het schip in een haven ligt, tijdens ruig weer, en om andere actuele veiligheidsredenen, zal de brug gesloten zijn voor bezoekers. Als u twijfelt of u de brug mag bezoeken, kunt u het gerust vragen aan de dienstdoende officier.

Communicatie

Er zijn faciliteiten aan boord die het voor u mogelijk maken om te e-mailen en te bellen per satelliet . De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening.
In de observation lounge is een WiFi internet punt. Daarnaast kunt u in uw hut ook uw laptop verbinden aan het netwerk van het schip. U moet dan wel een netwerk kabel meenemen.  In de bibliotheek zijn drie laptops voor algemeen gebruik aanwezig. 
U kunt aan boord internetkaarten kopen waarmee u vrij toegang heeft tot internet. Deze kaarten zijn in verschillende waarden te verkrijgen. De prijs voor een 10 MB kaart is € 17,50, voor 30 MB kaart € 50,-- en voor 100 MB kaart € 150,-- . Als u aan het einde van de reis data op uw kaart over heeft, kan dit niet worden gerestitueerd.  Houdt u er rekening mee dat de snelheid van het internet op zee aanzienlijk trager is dan thuis en dat sommige internetpagina’s zoals hotmail veel tijd en data in beslag nemen om te laden.
Als alternatief om uw kosten beheersbaar te houden is het ook mogelijk om gedurende de reis een scheeps e-mail account aan te vragen. Hiermee kunt u alleen e-mails ontvangen en versturen en geen internet pagina’s bekijken.  De kosten hiervan zijn € 25,-- voor de gehele cruise. U kunt hiermee verbonden blijven met het lokale netwerk zo lang u wilt en gemiddeld 30 pagina’s aan tekst per mail ontvangen en versturen zonder bijkomende kosten. Als u ook bijlagen wilt versturen en ontvangen, dan gelden er extra kosten. Het maximum wat aan bijlagen verzonden kan worden is 100 kb per dag.  Als u meer gebruikt, geldt een toeslag van € 0,05 per kB.
Als u toegang wilt hebben tot uw persoonlijke e-mail of als u foto’s wilt versturen, dan zult u gebruik moeten maken van de internetkaarten.

Crew areas

Bepaalde locaties aan boord zijn uitsluitend toegankelijk voor het personeel aan boord. U mag deze locaties niet betreden.

Dagelijks programma

Dit zal worden weergegeven aan boord (op TV mededelingenborden op dek).  Bekijk deze regelmatig in geval van veranderingen of nieuwe actuele informatie. De activiteiten en schema’s worden vooruit ingepland maar er kunnen altijd veranderingen optreden door onvoorziene omstandigheden. Als een presentatie wordt afgelast door een excursie of andere activiteiten, zal deze opnieuw worden ingepland op de eerstvolgende mogelijkheid. Dit is een echte expeditie cruise. Dat betekent dat  de exacte route en het vaarschema altijd kan veranderen door weersomstandigheden, kruiend ijs,  kansen om dieren te zien en vele andere factoren. Zoals met elke expeditie wordt actuele informatie verzameld tijdens de cruise en deze informatie wordt geanalyseerd en in overweging genomen. U wordt zo goed mogelijk op de hoogte gehouden via het intercom systeem, de mededelingsborden of persoonlijk, als er veranderingen zijn.

Dokter

Aan boord van het schip is een ziekenboeg voor kleine ongevallen en eerste hulp. Als u zich ziek of onwel voelt, aarzelt u niet hiervoor de dokter aan boord te raadplegen. Als u speciale medicatie neemt of als u allergisch bent voor bepaalde medicijnen, informeer de dokter aan boord hier tijdig over.  In een noodgeval moet de dokter aan boord weten of er speciale behandelingen nodig zijn.

Elektriciteit

De elektriciteit aan boord is 220 volt.  De stopkontakten zijn standaard Europees met twee ronde pinnen. 

Etenstijden en dieetwensen

Alle maaltijden worden aangekondigd op het schip. Normaal begint het ontbijt om 07:30, lunch om 12:30 en avondeten om 19:00. Als u speciale dieetwensen heeft, wordt u verzocht de hotel manager hier tijdig over te informeren zodat zij de tijd hebben om wat speciaals voor u klaar te maken. U bent verplicht bij reservering door te geven of u een speciaal dieet gebruikt. Vegetarische en veganistische maaltijden moeten vooraf worden aangegeven in het Persoonlijke Informatie Formulier (PIF) wat u na reservering ontvangt.

Land excursies per zodiac
Landexursies met de zodiacs
mv Plancius op zee

Fooien

De fooien voor het scheepspersoneel worden gezamenlijk in één envelop aan het einde van de reis gegeven. Deze worden verdeeld onder alle medewerkers. U zult hierover gedetailleerde richtlijnen aan boord ontvangen. Het geven van fooien en de hoogte van het bedrag is iets persoonlijks.

Kleding

De kleding aan boord is informeel. Neem uitsluitend comfortabele, casual kleding mee. Op de voorplecht heeft u doorgaans een fantastisch uitzicht. Het dek kan glad zijn. Neem stevige schoenen mee met anti slip zolen en zorg ervoor dat u altijd een jas in de buurt heeft voor het geval dat er over de luidsprekers ‘walvissen!’ wordt geroepen en u snel naar buiten moet gaan. Draag laagjes kleding omdat het comfortabel warm is binnen in het schip, en meestal koud buiten.

Kluis

Als u items van waarde heeft, kunt u deze aan de hotelmanager geven en die zal ze opbergen in een kluis. Er zijn geen kluisjes in de hutten.

Naambordje/label

Iedere keer als u het schip verlaat, moet u uw naambordje op ‘’OFF’’ zetten en het weer omdraaien naar ‘ON’ wanneer u weer aan boord komt. Elke passagier moet zijn/haar eigen naambordje omdraaien.

Reddingsvesten

U zult een lichtgewicht zelfopblaasbaar reddingsvest krijgen, dat zichzelf automatisch opblaast wanneer deze in contact komt met water. Deze reddingsvesten moeten altijd gedragen worden als u in een zodiac zit. U wordt verzocht zorgvuldig om te gaan met uw reddingvest en hem steeds mee te nemen. Neem uw reddingsvest  altijd mee terug naar uw hut. Draag voor uw eigen veiligheid ook het reddingsvest op het dek als het winderig is. Aan het begin van de cruise zal een reddingsoefening worden gehouden, waarbij ook het reddingsvest benodigd is.

Rook beleid

Het is verboden om  in het schip te roken. Zowel in de openbare ruimtes als in uw hut mag niet gerookt worden. Buiten op het dek mag wel gerookt worden, maar u mag beslist geen sigaret over boord gooien!  Rook niet op het achterdek of in de buurt van de zodiacs, motoren en brandstof.  Aan de rokers wordt gevraagd respect te hebben voor niet-rokers. 

Souvenirs

T-shirts, truien, ansichtkaarten etc. zijn verkrijgbaar in de ‘souvenir shop’ aan boord. De openingstijden van de winkel staan ter plaatse aangegeven.

Taal

Door de bemanning en het personeel aan boord wordt Engels gesproken. 

Uitrusting

Rubberen laarzen zijn gratis te verkrijgen aan boord van de Planicus.  Andere speciale uitrusting (kampeeruitrusting, sneeuwschoenen, etc.) zal aan boord worden verzorgd, als u deze activiteit vooraf heeft geboekt. Informeer naar de eventueel aanvullende landarrangementen die voor uw expeditie cruise vooraf te reserveren zijn.

Valuta en betaling

Aan boord wordt gewerkt met een boordrekening. Drankjes van de bar en souvenirs worden op uw boordrekening gezet. De dag voor ontscheping kunt u uw boordrekening voldoen bij de hotel manager door middel van betaling met een creditcard ( visa of mastercard) of contant geld ( Euro of Amerikaanse Dollar). Er worden geen cheques geaccepteerd. De standaard valuta aan boord is de Euro.

Veiligheid

Er zal oefening met reddingsvesten en reddingsboten worden uitgevoerd aan het begin van de reis en het is voor alle reizigers verplicht deel te nemen.  Tijdens de reis zal de kapitein eventueel ook nog een brand oefening doen. Deze zal vooraf worden aangekondigd.
Zoals op elke schip, dient u rekening te houden met de deining en golven. Ook als het schip door het ijs gaat moet u rekening houden met plotselinge stilstand en stoten, omdat het schip zich door het ijs moeten werken. Maak gebruik van de handleuningen waar het mogelijk is, vooral als u de trappen gebruikt.

 • Wees voorzichtig met het lopen op de dekken buiten, deze kunnen erg glibberig zijn
 • Let op als u het dek op gaat, omdat er altijd een hoge drempel is bij de deuropening.
 • Plaats uw handen nooit tussen de deurposten. Deuren kunnen door een rukkende beweging van het schip hard dicht vallen waardoor uw vingers tussen de deur en deurpost kunnen komen.
 • Wanneer u over het schip loopt moet u de volgende regel onthouden : één hand voor uzelf en één voor het schip.

Was

Er is een beperkte was service aan boord. In uw hut zult u formulieren vinden en een linnen zak.  U kunt het formulier invullen en de was in de zak doen en op uw bed te leggen. De hutsteward zal deze ophalen en binnen 24 uur weer bij uw hut terugbrengen.  Aan boord is geen stomerij aanwezig.

Het ‘spotten’ van de natuur

Om interessante dieren en natuurverschijnselen te zien, staan de officieren en bemanning altijd op de uitkijk.  Iedereen aan boord kan hier een steentje aan bijdragen. Dus twijfel niet om opvallende flora en fauna aan de bemanning of officieren op de brug. Als iets bijzonders wordt waargenomen, zal dat bekend worden gemaakt op alle dekken en in de hutten ongeacht hoe laat het is.

Instructies voor de Zodiac

Goed gebruik van een zodiac voor landexcursies is cruciaal voor deze speciale expeditie reizen. Deze kleine rubberen boten zijn ideaal voor dit soort landexcursies. Ze hebben geringe diepgang en zes gevulde luchtcompartimenten met een geweldig drijfvermogen voor het vervoeren van gewicht. De luchtcompartimenten worden met elkaar verbonden door buizen die ervoor zorgen dat de luchtdruk verdeeld wordt over alle compartimenten. Dit zorgt ervoor dat de zodiac in ieder geval blijft drijven als één of meerdere compartimenten lek raken. Met deze veilige, duurzame en betrouwbare boten kunt u een bezoek brengen aan normaal onbereikbare gebieden zoals stranden, ondiepe rivieren, rotskusten, ijsschotsen etc.,  maar ook aan normale plekken zoals havens, zeeweringen en steigers. Passagiers moeten zich echter wel bewust zijn van bepaalde regels die gelden rondom het gebruik van de zodiacs om zo de veiligheid rondom de excursies aan land te waarborgen.

Belangrijke zodiac punten

 • De bestuurder van de zodiac heeft altijd de leiding over de boot en de handelingen. U bent verplicht zijn of haar instructies te allen tijde te volgen.
 • Draag altijd de verplichte zodiac reddingsvesten wanneer u in een zodiac zit. Dit is voor uw eigen veiligheid, en is verplicht te allen tijden wanneer u zich in de zodiacs bevindt, ongeacht de weers- of zeecondities.
 • Pak altijd de helpende hand vast van het zodiac personeel wanneer u in of uit de zodiac stapt bij het schip of aan wal. Hou beide handen vrij bij het in- en uitstappen van de zodiac en gebruik bij voorkeur de ‘sailors grip’. Dit betekent elkaar bij de pols vasthouden want dat geeft veel meer grip dan elkaar bij de hand vasthouden.
 • Beperk het aantal losse items dat u meeneemt in de zodiacs. Rugzakken zijn ideaal om verschillende items mee te nemen zoals camera’s, verrekijkers, regenkleding, extra schoenen etc.  Als u iets in uw handen vast heeft, zult u dit eerst aan de begeleidende medewerkers moeten geven voordat u in- en uitstapt. Houd beide handen vrij.
 • Rook NOOIT in de zodiacs. Dit is levensgevaarlijk in verband met de brandstoftanks die aangesloten zijn aan de buitenboord motoren. Brandende sigaretten zijn ook gevaarlijk voor het rubber van de zodiacs.
 • Alle plaatselijke omstandigheden zullen van te voren aangekondigd worden.  Zo kunt u te maken krijgen met bijvoorbeeld  ‘natte’ landingen. Hierbij is de kans groot dat uw voeten nat worden bij het uit de Zodiac stappen.  Bij ‘droge’ landingen wordt er gebruik gemaakt van een kade o.i.d. om direct aan land te komen. Ook zult u geïnformeerd worden over de verwachte weersomstandigheden.
 • Stap nooit in en uit de zodiac over het houten paneel achter op de zodiac. Ook niet als de zodiac is neergelegd met de achterkant naar het strand. Aankomende golven kunnen de boot hoger het strand opduwen waardoor u kunt worden omgeslagen door de buitenboordmotor, of dat u  uw voet bezeert door het zware gewicht. Tijdens ‘natte’ landingen kunt u veilig uit de boot stappen door eerst op de rubberen rand te gaan zitten en dan één been over de rand van de boot zetten. Wacht altijd op instructies van de bestuurder tijdens excursies aan land.
 • Neem altijd een waterafstotende tas mee of een plastic tas om uw items zoals camera’s en verrekijkers te beschermen tegen water en vocht wanneer u in de zodiac bent.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder treft u de meest gestelde vragen die rondom deze cruise worden gesteld.

Moet ik ‘’fit’’ zijn en in goede gezondheid om mee te doen aan de expeditie?

U moet in goede algemene conditie en gezondheid zijn en u moet een aantal uren per dag kunnen lopen op ruig oneffen terrein. Hoewel deze expeditie reis per schip gaat-  is het fysiek niet veeleisend. Er zal zo veel mogelijk tijd aan wal worden besteed maar u bent van harte welkom om aan boord te blijven als u dat wilt.  Het is erg belangrijk, dat u gemakkelijk op een steile loopplank kunt op- en afstappen, om zo naar het waterpeil te kunnen afdalen waar de zodiacs liggen. Personeel zal u assisteren om op de boot te komen . Aan land kan het glibberig en rotsachtig zijn.  Deze expeditie reis gaat naar een afgelegen gebied zonder moderne medische faciliteiten.  U kunt niet meedoen aan deze expeditie als u een levensbedreigende gezondheid heeft,  dagelijkse medische behandeling nodig heeft, moeite heeft met lopen of een algemene slechte conditie heeft.

Wat is de gemiddelde leeftijd aan boord?

De leeftijd van de passagiers op dit soort reizen verschilt van 30 tot 80 jaar oud, de meerderheid varieert van 45 tot 65 jaar oud.  Deze expeditie reizen trekken vooral onafhankelijke reizigers van over de hele wereld.  Zij delen hun gemeenschappelijke  interesse om te reizen en te ontdekken. Het teamgevoel die zich aan boord ontwikkelt, is een belangrijk onderdeel van de reis.  Veel reizen hebben verschillende nationaliteiten aan boord.

Kan ik mijn batterijen en elektrische apparaten opladen aan boord?

Ja, de stroomtoevoer is 220 volt. De stopkontakten zijn standaard Europees met twee ronde pinnen.  Misschien heeft u voor speciale items een transformator of internationale adapter nodig.

Zijn er beperkingen in wat er gedaan kan worden aan land?

Ja, de belangrijkste zorg is de bescherming van de wildernis, het milieu en culturen die zich bevinden in dit poolgebied. U zult tijdens de presentaties aan boord en tijdens de excursies aan land worden geïnformeerd over de regels die er gelden ter bescherming van dit natuurgebied.

Hoeveel tijd besteden we aan wal?

Dat is moeilijk te zeggen. Het doel is om zoveel mogelijk tijd aan wal te besteden. Maar dat hangt af van de weersomstandigheden en de beperkingen van tijd en afstand. Tijdens deze expeditie reis, spendeert u verschillende dagen aan boord, gevolgd door een serie excursies aan land, elk van een aantal uur lang. Op sommige dagen maakt u twee of drie keer per dag een excursie aan land.  De medewerkers zullen u graag zoveel mogelijk laten zien maar laat het aan u over of u een excursie wilt overslaan.

Zeeziek?

Veel mensen vragen zich af of ze zeeziek worden. Dit verschilt heel erg per persoon.  De ervaring is dat een klein percentage mensen zeeziek wordt, maar deze mensen zijn meestal na een paar dagen op zee weer beter. Als u denkt dat u gevoelig bent voor zeeziekte, dan is het een goed idee hierover met uw huisarts te overleggen. Neem reistabletten mee, zorg ervoor dat u genoeg gegeten heeft en uitgerust bent.
Wat te doen tegen zeeziekte:  meestal wordt er s ’nachts gevaren maar ook zal er overdag gevaren worden om verschillende plekken te bezoeken. Hou rekening met een ruige zee tijdens de oversteek op de Drake passage. Als u gevoelig bent voor zeeziekte kunt u overleg voeren met uw huisarts welke medicatie verantwoord is en wat de bijeffecten ervan zijn.  Om zeeziekte tegen te gaan, vermijd alcohol, sigaren en sigaretten  en besloten ruimten. De meeste mensen voelen zich beter als ze op het dek zitten, kijkend naar de horizon of als ze in bed gaan liggen. Vreemd genoeg zult u zich beter voelen als u wat lichts eet zoals crackers of droge toast. Veel mensen eten om zeeziekte tegen te gaan. Onthoud wel dat als u zich eenmaal zeeziek voelt, medicatie op dat moment weinig zin meer heeft, dus neem ruim van te voren de medicatie in.  Als u samen met iemand reist, zorg goed voor elkaar. Als uw reisgenoot zich niet goed voelt, breng hem/haar een droog biscuitje en thee. Informeer daarnaast ook de dokter, expeditie leider of hotel manager over de situatie.

Wat is de temperatuur in Antarctica?

Antarctica kent maar 2 jaargetijden; de zomer en de winter. De zomerperiode loopt van oktober t/m maart en in die periode is het grote voordeel dat de dagen zeer lang zijn. Antarctische cruises zijn niet goedkoop maar u krijgt hiervoor wel 'heel veel dag' voor uw geld!

Antarctica heeft een poolklimaat maar gelukkig is het klimaat op het Antarctisch schiereiland – waar deze cruise naartoe gaat – relatief gematigd. De dagtemperatuur in de zomer schommelt hier tussen de -5 °C en 5 °C. In Antarctica valt maar zeer weinig neerslag. Op het schiereiland is dat gemiddeld zo'n 200 mm per jaar maar in het binnenland zijn er plekken waar minder dan 10 mm neerslag per jaar valt. Door het zachte klimaat is het dierenleven op het Antarctisch schiereiland ook de rijkste van het hele continent.

Klimaattabel Antarctica

Oktober/november is de lente in Antarctica. In Antarctica ontstaan er prachtige ijssculpturen en voor de zeevogels, o.a. de pinguïns, begint het broedseizoen. Naast pinguïns kunt u zeerobben spotten aan de kustlijn en op ijsbergen.
Onze wintermaanden zijn de zomermaanden in Antarctica. In december/januari stijgt de temperatuur en zijn de dagen een stuk langer doordat de zon langer schijnt per dag. De zeerobben werpen in deze periode hun eerste jongen, terwijl de eerste jonge pinguïns al uit hun nesten komen en zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Eind januari beginnen de eerste walvissen in dit gebied te komen.
In het najaar (februari/maart) is het tijd voor de jonge pinguïns om op eigen benen te leren staan en dit is de beste periode voor het spotten van walvissen.

Gemidd. temperatuur in °C Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Antarctisch schiereiland 1,0 0,1 -1,6 -3,7 -6,8 -8,8 -12,6 -11,8 -9,4 -7,2 -3,3 0,2

Aanvraag reiswensen

Nieuwsbrief

Kunnen wij u helpen met het vinden van een cruise?

Meldt u aan en blijf op de hoogte van de nieuwste aanbiedingen. Ontvang € 25 korting bij uw eerstvolgende boeking! (Geldt niet voor reeds gemaakte boekingen.)


Joomla Extensions powered by Joobi